Canta Classica

CantaClassica logo smallCC2018

 

Klassiek moet niet worden opgevat als historisch oud maar als waardevast voor de toekomst.

 

 

Introductie

Wij zijn enthousiaste 50-plussers die in een gemengd amateurkoor met plezier en ambitie klassieke koorzang beoefenen. We hebben ca. 40 leden.

Leden kunnen op onze privépagina inloggen. Voer de inloggegevens in, keer terug naar deze pagina en klik op het CC-logo.

 

Waar en wanneer

Repetities vinden plaats in De Vliegert op de woensdagen van 19.00 uur tot 21.00 uur, inclusief koffiepauze. Na de repetitie is er gelegenheid tot een gezellige nazit. Er wordt op een ontspannende, plezierige wijze gerepeteerd. U krijgt een muziekmap mee. Als u wilt wordt u begeleid en ondersteund door onze repetitor om de gewenste vorderingen te bereiken. U kunt ons op de repetitiedagen zonder verplichting bezoeken voor een nadere kennismaking en eventueel zelf aan een repetitie deelnemen.

 

Nieuwe leden

U kunt lid worden van Canta Classica indien u lid bent of wordt van Seniorenvereniging De Kersenplukkers. We hebben een enthousiast koor met veel zin om nieuwe nummers in te studeren maar we willen graag enkele nieuwe leden verwelkomen, vooral tenoren. Andere stemmen zijn ook welkom.

 

Repertoire en Optredens

Ons repertoire omvat klassieke en geestelijke liederen en koorwerken van diverse componisten in verschillende talen en uit allerlei stijlperiodes, al dan niet met muzikale begeleiding. Er kunnen bijzondere gelegenheden zijn die om een andere invulling vragen. Repertoire wordt door de muziekcommissie samengesteld. De commissie bestaat uit de dirigent en enige koorleden en legt het beleid ter goedkeuring voor aan het bestuur.

Een aantal malen per jaar verzorgen we optredens. We leveren zo op luisterrijke wijze een bijdrage aan sociale en culturele activiteiten en voegen iets extra's toe aan diverse culturele evenementen. We zingen bij kerkdiensten en leveren tevens een muzikale bijdrage aan een sfeervolle kerstviering. Bij optredens is het repertoire afgestemd overeenkomstig de bedoelingen met een passende muzikale presentatie. Indien wenselijk geven we toelichting op de te zingen nummers.


Contributie

De contributie van Canta Classica is € 12,50 per maand. Voor dat bedrag kunnen we beschikken over een professionele dirigent en dito pianiste nl. Fried Manders en Wendy Lina. Voor de nieuwelingen is ook een repetitor beschikbaar zodat de nummers meteen goed ingestudeerd kunnen worden.

 

Doelstelling

Doelstelling is het zingen uit liefhebberij waarbij emotie, betrokkenheid, enthousiasme en beleving belangrijke elementen zijn. We streven naar een zo hoog mogelijk niveau en dragen dit op passende wijze uit. We binden echte zangliefhebbers aan het koor zodat de klassieke koorzang in Mierlo beoefend en behouden kan blijven. Het koor stelt zich dienstbaar op bij optredens met een sociaal doel. We geven aandacht aan de koorleden ter bevordering van een goede onderlinge sfeer.

 

Contact

Heeft u interesse in ons koor neem dan contact op via:
Annie van Hoof, secretaris, tel. 0492 - 662 950
of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Historie

Aanleiding tot oprichting was het in 2009 grotendeels wegvallen van de mogelijkheid om op een voldoende ambitieuze wijze klassieke koorzang te kunnen beoefenen in Mierlo. Dit zou een grote muzikale verschraling tot gevolg hebben gehad. Canta Classica werd opgericht om deze waardevolle koorzang levendig te houden en uit te dragen. Na een start in januari 2010 in 't Patronaat ontstonden contacten met de seniorenvereniging De Kersenplukkers. Gezien de gemeenschappelijke doelgroep van 50-plussers en de geboden faciliteiten werd besloten in juni 2010 onze activiteiten voort te zetten bij De Kersenplukkers. 

 

4 november 2018: Canta Classica ontmoet JOKO

Op 4 november verwelkomde Canta Classica het Mierlose koor Joko voor een concert in herfstsferen. Canta Classica liet zich voor het eerst aan het publiek zien in de nieuwe outfit. Zij zongen liederen uit de barok, zoals het Ave Maria van Caccini maar ook van hedendaagse componisten zoals The Piano van Don McDonald. Joko bracht moderne klassiekers ten gehore zoals Bette Midlers bekende filmsong The Rose en de evergreen Hallelujah van Leonard Cohen. Tot slot klonk het favoriete lied Vrede van de onlangs overleden pastoor Kloeg in een uitvoering waarin Canta Classica en Joko de vocale krachten bundelden. De voorzitter zette na afloop Martin Janssen, dirigent van Joko, en Marion en Leo de Wit in het zonnetje.

herfstconcert 2018joko 2018

 

maasechokoor

8 april 2018: Canta Classica ontmoet Maasechokoor

Op 8 april verzorgde Canta Classica samen met het seniorenkoor de Maasecho uit Boxmeer in De Vliegert een concert in de cyclus Canta Classica ontmoet. De Maasecho vierde dit jaar zijn 9e lustrum en zingt zowel geestelijke als wereldlijke liederen. Het concert werd bezocht door een erg betrokken publiek dat zichtbaar genoot van de beide koren.

 

kersenvlaaiconcert

14 januari 2018: Kersenvlaaiconcert

Canta Classica is het zangjaar begonnen met een concert in De Vliegert op 14 januari. Liefhebbers van klassieke vocale muziek hebben duidelijk genoten van het uitgebreide repertoire. Naast werken van bekende componisten als Mozart en Brahms werden ook liederen van minder bekende componisten als Moore en Somma uitgevoerd.

Er werd een halfuur opgetreden en daarna boden enkele leden van Canta Classica in een lange pauze de bekende Mierlose kersenvlaai aan voor het publiek en het koor. Er was ruim gelegenheid om samen het nieuwe verenigingsjaar in te luiden. Mede daardoor was de stemming na de pauze ontspannen zodat eenieder volop kon genieten van het tweede deel van het concert dat ook een halfuur duurde.

 

24 september 2017: Canta Classica ontmoet Druzhba

Gezellige drukte en verrassende muziek! Zondagmiddag zat De Vliegert gezellig vol. Zo’n 130 concertbezoekers en 70 koorleden zorgden voor een behoorlijk geroezemoes. Het was dan ook het ruim van te voren aangekondigde concert van Canta Classica uit Mierlo en Druzhba uit Brandevoort. Een mooie combinatie van klassieke en Oekraiense/Russische muziek. De sfeer zat er al meteen in. Canta Classica met dirigent Marion de Wit en aan de piano Leo de Wit trapte af met vijf min of meer Russische liederen. Koorlid Eric Kolen presenteerde de inhoud ervan. Bij het laatste lied van deze eerste bijdrage deed het publiek met veel plezier al klappend mee: Kalinka.
Daarna volgden twee blokjes van vijf liederen van Druzhba onder leiding van Inna Ogarok, Oekraiense uit Donetsk. Marijke Maes, lid van Druzhba, deed hierbij de presentatie van de inhoud en maar goed ook: veel kozakken en liefde bij deze liederen, maar de meeste bezoekers konden de teksten niet verstaan. Daaraan voorafgaand religieuze liederen uit de Slavisch orthodoxe riten. Prachtig in het gehoor liggende muziek maar heel anders dan de klassieke muziek van Canta Classica. Verrassend aanvullend.
Na de pauze kwamen beide koren terug en sloten af met een gezamenlijk ingestudeerd nummer ‘Moskouse nachten’. Daarna was het tijd om met elkaar nog wat na te praten en wat te drinken. De kelen waren behoorlijk droog na dit concert dat inclusief de pauze drie uur in beslag genomen had. Zo te horen in de wandelgangen hebben de bezoekers zowel als de koorleden genoten van deze gezamenlijke presentatie in de reeks Canta Classica ontmoet.

Foto's: henk en marij

cantaclassica24 9druzhba